cosmote books logo

Με μια ματιά..

Τα "καλά νέα" που περιμένει ο Τσίπρας- Το παρασκήνιο για χρέος και πλεονάσματα

Τα "καλά νέα" που περιμένει ο Τσίπρας- Το παρασκήνιο για χρέος και πλεονάσματα

Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, η αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα ΔΝΤ- Βερολίνου, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράϊς και τις αναφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ είναι έκδηλη.

Οι χαμηλοί τόνοι, βεβαίως, πρέπει να κρατηθούν γιατί πάντοτε υπάρχει η απρόβλεπτη μεταβλητή που ακούει το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ωστόσο όλα δείχνουν πως ίσως υπάρξει "λευκός καπνός" σχετικά με το θέμα του χρέους, ένα θέμα σχεδόν εμβληματικό για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα κάτω από τις τρέχουσες εξαιρετικά δύσκολες πολιτικά και δημοσκοπικά συνθήκες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και δεν κρύβει ότι περιμένει "καλά νέα" τις επόμενες εβδομάδες και, πάντως, μεταξύ της 5ης Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup και του τέλους του χρόνου.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα για το χρέος και ότι η σχετική συζήτηση είναι ήδη στο τραπέζι. «Μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους –ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο...»

 

Με αυτές τις εξελίξεις θα επιστρέψει η ελπίδα, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού «σε πείσμα όλων των προβλέψεων, όλων των δυσκολιών που προκύπτουν από μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και σε πείσμα των ''προφητών της διχόνοιας και της καταστροφής'', που επενδύουν πολιτικά στην αποτυχία, η στιγμή που ο τόπος θα γυρίσει σελίδα, είναι, πλέον κοντά».

«Διανύουμε λοιπόν το τελευταίο κομμάτι μιας δύσκολης διαδρομής –και αυτό το λέμε με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που βρίσκονται, ακόμη, μπροστά μας. Θα τις αντιμετωπίσουμε, όπως αντιμετωπίσαμε και όλες τις προηγούμενες», αναφέρει ακόμη στο άρθρο του ο πρωθυπουργός, στο οποίος σημειώνει επίσης ότι η νέα εποχή για την Ελλάδα θα είναι μια εποχή σταθερότητας, κανονικότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. «Μια εποχή εδραιωμένης κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς».

«Σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, δεν μπορούμε, ούτε πρόκειται να αφήσουμε πίσω εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα 6 χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας. Καμία ανάπτυξη και καμία παραγωγική ανασυγκρότηση δεν οικοδομείται σε κοινωνικά ερείπια», επισημαίνει ακόμη.

Είναι όλα αυτά αρκετά; Θα μπορούσε, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και να εμφανιστεί με γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί παλαιότερα, εξ αφορμής της τροχοδρόμησης μιας οριστικής λύσης για το χρέος; Δύσκολο.

Αφενός γιατί η τελική λύση τοποθετείται χρονικά μετά το 2018, ασχέτως εάν οι αποφάσεις θα ληφθούν ίσως σύντομα, και αφετέρου διότι υπάρχουν κι άλλες σοβαρές εκκρεμότητες, όπως το Ασφαλιστικό που ίσως ξανατεθεί από την "πίσω πόρτα".

Ο διεθνής παράγοντας, πάντως, βιάζεται. Κι αυτό είναι σαφές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατέστησε σαφές πως ο Μπάρακ Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα και το Βερολίνο με την υπόθεση του χρέους στις βαλίτσες του. Διαψεύδοντας, έτσι όλους εκείνους που αμφισβητούσαν κάτι τέτοιο όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη. Έρχεται, δηλαδή, με ατζέντα...ΔΝΤ. Η βιασύνη όλων αφορά αφενός την ανάγκη να σκιαγραφηθούν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα (να υπάρξει, δηλαδή, αξιόπιστη έκθεση βιωσιμότητας) και αφετέρου επειδή όλοι σκέπτονται πως καλό θα ήταν κάτι τέτοιο να συμβεί πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από το Ντόναλντ Τραμπ. Προφανώς, ποτέ κανείς δεν ξέρει...

 

Τα επόμενα βήματα

Οι δύο βασικοί παίκτες στο μέτωπο του ελληνικού προγράμματος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνονται διατεθειμένοι να επανατοποθετήσουν όλα τα κομμάτια του παζλ, με βάση τα νέα δεδομένα, χωρίς ωστόσο να θέλουν να δεσμευτούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα σκηνικό προσέγγισης των δύο πλευρών είναι δεδομένο, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διαστήματος έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο γεγονός ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν με στόχο την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα.

Άλλωστε αυτό είναι που επιθυμεί διακαώς το Βερολίνο και ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα περισσότερα στελέχη του Ταμείου. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο είναι ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα μόνο με τους δικούς του όρους και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Αυτό έκανε ξεκάθαρο με τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος διεμήνυσε ότι η παραμονή του Ταμείου περνά μέσα από συγκεκριμένες παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν οι Ευρωπαίοι.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την πρόθεση του να παραμείνει στο πρόγραμμα, χαιρέτισε τις δεσμεύσεις τον Ευρωπαίων για μέσο-μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, αλλά απόφυγε να δεσμευτεί για το χρόνο που θα λάβει αποφάσεις.

Ο ρόλος που θα επιλέξει να έχει το επόμενο διάστημα θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Το πότε όμως θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, δηλαδή το πότε (και εάν) θα υπογράψει νέο πρόγραμμα θα το κρίνουν οι κινήσεις και οι προθέσεις των Ευρωπαίων. Έως τότε θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου στην υλοποίηση του υφιστάμενου μνημονίου.

Η ελληνική υπόθεση

Με τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, επανέλαβε τις θέσεις που το Ταμείο έχει διατυπώσει εδώ και καιρό, προκειμένου να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν δράση. Ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και για αυτό ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος ή να αποφασιστούν και νέα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ράις έκανε γνωστό ότι το ΔΝΤ αποδέχεται να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι με συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά στο μέλλον. Αυτό θα ανοίξει και το δρόμο για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας τους Ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του ελέγχου της Ελληνικής Οικονομίας στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου, καθώς δεν έχει συνάψει μνημόνιο με την Ελλάδα.

Η παγίδα βέβαια κρύβεται στη σύνδεση που έκανε ο κ. Ράις των μέτρων μεσοπρόθεσης διευθέτησης του χρέους με «ένα συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Με λίγα λόγια, συνέχιση της επιτήρησης και μετά το 2018 όταν λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα όμως επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποδεχτούν την απαίτηση για επαναπροσδιορισμό του στόχου των πλεονασμάτων, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα «φέρνουν» πλεόνασμα 1,5% και η πρόθεση του Ταμείου δεν είναι να ληφθούν νέα μέτρα.

Ο παράγοντας χρόνος

Το Ταμείο είναι σαφές ότι έχει βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και πλέον περιμένει την αντίδραση των Ευρωπαίων, με τον χρόνο να πιέζει και τις δύο πλευρές. Από την πλευρά των Ευρωπαίων και ειδικά του Βερολίνου, η αλλαγή ισορροπιών που φέρνει η εκλογή Τράμπ, κάνει επιτακτική την ανάγκη «να καθαρίσει το τραπέζι».

Και αυτό γιατί ο χρόνος για όλους «αλλάζει» στις 20 Ιανουαρίουόταν ο Ντόναλτ Τράμπ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έως τότε τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να έχουν καθαρή εικόνα για την Ελληνική υπόθεση, χωρίς ανοιχτές εκκρεμότητες.

Ωστόσο, οι πολύπλοκες διαδικασίες προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε τελική συμφωνία περιορίζουν τις πιθανότητες αυτή να έρθει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 5ης Δεκεμβρίου. Αρκετοί είναι αυτοί που μεταθέτουν τις αποφάσεις για μέσα στο 2017, και κάποιοι ακόμα και μετά τις Γερμανικές εκλογές. Έως τότε το ΔΝΤ θα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, έχοντας επίσημα το ρόλο του τεχνικού συμβούλου, αυτόν δηλαδή που θα έχει και στο νέο κύκλο επαφών που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Όλα αυτά, φυσικά, επιταχύνουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Μια θετική έκβαση των διαβουλεύσεων για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα θα ήταν "από μηχανής Θεός" για μία κυβέρνηση υπό ακραία πολιτική και δημοσκοπική πίεση.

Με πληροφορίες από το thehuffingtonpost.gr

http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/12/eidiseis-oikonomia-ee-dnt-elliniko-programma_n_12924548.html?1478939181&utm_hp_ref=greece

Πίσω στην κορυφή