cosmote books logo

Με μια ματιά..

Ο γόρδιος δεσμός του ΣτΕ και το νέο τοπίο στα media

Ο γόρδιος δεσμός του ΣτΕ και το νέο τοπίο στα media

Μικρές εστίες που όμως μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες εκρήξεις έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, πέραν, βεβαίως, της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα και, φυσικά, την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση.

Η 30η Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι αναμφισβήτητα μια κρίσιμη ημερομηνία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει δημοσίως πως δεν αναμένει κάποια έκπληξη που να ανατρέπει τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και ο πρόεδρος της Ν.Δ να εμφανίζεται βέβαιος για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, αμφότεροι, όμως, γνωρίζουν πως η απόφαση του ΣτΕ (που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου) μπορεί να αλλάξει τα πράγματα κατά τρόπο απροσδόκητο.

Δημόσιοι παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στο ΣτΕ λένε πως αφ'  ης στιγμής το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να προχωρήσει ο διαγωνισμός για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι μεν σχετικά δύσκολο να μην αναγνωρίσει πως ο διαγωνισμός καλώς έγινε και το τίμημα που εξασφάλισε το Δημόσιο ήταν "συμφέρον", όμως από εκεί και μετά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να μην διατυπώσει το ΣτΕ άποψη περί μη συνταγματικότητας του νόμου και όλα να εξελιχθούν ομαλά, ακόμα κι αν η πλειοψηφία είναι οριακή. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Επικρατείας θα έχουν επιτύχει μία σημαντική πολιτική νίκη και έτσι θα "τρέξουν" διάφορα σενάρια διαμόρφωσης του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Το "μέτριο" σενάριο είναι μην εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητα αλλά να διατυπωθούν αμφιβολίες ή, ακόμα περισσότερο, διαφωνίες σχετικά με το εάν το τηλεοπτικό φάσμα χωρά μόνο τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Σε μία τέτοια περίπτωση πολλά πρέπει να αλλάξουν και είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Το κακό σενάριο που θα έφθανε μέχρι του σημείου να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος -αυτό που επιδιώκει η Ν.Δ αλλά και το σύστημα των καναλαρχών που έμειναν εκτός διαγωνισμού και όχι μόνο- προτιμά να μην το σκέφτεται κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις και θα ανάγκαζε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.

Εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος που έχει κατηγορηθεί από αρκετούς στην κυβέρνηση για δικαστικό παρά-σύστημα κατόρθωσε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών δείχνει πως οι ισορροπίες στη Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά λεπτές και δύσκολα μπορεί κανείς να ελέγξει τον ρου των πραγμάτων.

Πριν το ΣτΕ, όμως, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον "πόλεμο" που μαίνεται μεταξύ σχεδόν του συνόλου παλαιών και νέων καναλαρχών και του Χρήστου Καλογρίτσα. Η αναφορά του προέδρου της Ν.Δ για "σανό και βοσκοτόπια" και οι καθημερινές επιθέσεις από το Star, τον ΔΟΛ, τον Σκάϊ, ακόμα και τον Alpha επιβεβαιώνει πως δύσκολα το παλαιό μιντιακό σύστημα θα αποδεχθεί την παρουσία του γνωστού κατασκευαστή που θεωρείται φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Πάντως ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε για το συγκεκριμένο θεμα:
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, είχε ως γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Τα 246 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ, που θα βγει από τους συμπολίτες μας που θέλουν να κατέχουν συχνότητα, θα πάει στον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη. Εάν κάποιος από τους υπερθεματιστές -δεν μας ενδιαφέρει κανένας, δεν είναι φίλος μας- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει η να δικαιολογήσει τα χρήματα του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο....

Πολλά θα κριθούν την προσεχή Παρασκευή όταν οι νέοι καναλάρχες κληθούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση του τιμήματος. Τα "πόθεν έσχες" φαίνεται ότι καλύπτουν αυτή τη δόση και η υπόθεση με το βοσκοτόπι στην Κεφαλλονιά δεν αφορά το πρώτο ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Όμως προβλήματα στην καταβολή της δόσης μπορεί να προκύψουν και για άλλους καναλάρχες.

Η πλευρά της Ν.Δ και των καναλαρχών ανέβασε τους τόνους και στην υπόθεση Στουρνάρα προσπαθώντας να φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση. Τα μέτωπα είναι εκ των πραγμάτων πολλά και η έκβαση της αντιπαράθεσης ίσως κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις ευρύτερα. Ακόμα, λένε κάποιοι, και τον χρόνο των εκλογών...

Πίσω στην κορυφή