cosmote books logo

Με μια ματιά..

Η στροφή του ΔΝΤ και η συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

Η στροφή του ΔΝΤ και η συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

Η στροφή του ΔΝΤ που αφήνει πλέον ορθάνοιχτο παράθυρο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα εμπεριέχει θετικά και αρνητικά.

Το γεγονός ότι μπαίνει πια στο τραπέζι και μάλιστα επιτακτικά η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, έστω και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαϊου (αλλά και με προοπτική μεγαλύτερης μείωσης μετά το 2018) είναι αναμφίβολα τα θετικά.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα περιέχει το παράρτημα στο 3ο μνημόνιο που θα ζητήσει το Ταμείο. Εργασικά (απολύσεις κ.ά) και πιθανώς περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις είναι δύο μόνο από τα θέματα που μπορεί να μπουν στο τραπέζι και θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον», είναι το σχόλιο του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έπειτα από τη στροφή που φάνηκε να κάνει το Ταμείο πλέοντας σε νερά συμβιβασμού με το Βερολίνο με το χρέος.

Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση που μέχρι και πριν μερικούς μήνες ζητούσε την έξοδο του Ταμείου από το πρόγραμμα δείχνει, τώρα, να συντάσσεται μαζί του, αξιολογώντας, βεβαίως, τους κινδύνους.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κλείνοντας το μάτι προς την Ευρώπη, είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, αλλά αρκεί μια «υποσχετική» από τους Ευρωπαίους που θα τα περιγράφει αναλυτικά.

Κάτι που δημιουργεί προοπτική συμβιβασμού του Ταμείου με τις θέσεις του Βερολίνου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Μπορεί αν γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ράις προσθέτοντας ότι «απαιτείται, όμως, να είναι γνωστά τα μέτρα και ο σκοπός της ελάφρυνσης». Μία δήλωση με την οποία ο κ. Ράις δείχνει να «γεφυρώνει» με διακριτικό τρόπο τις διαφορές Ουάσιγκτον και Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Παράθυρο" για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα- Τα θετικά και οι "παγίδες"

Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν προκαταβολικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει από πριν ευρεία συμφωνία για τον τύπο και το εύρος της ελάφρυνσης. Αυτό σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, την πρώτη μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως νικητή των αμερικανικών εκλογών.

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Ράις.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ράις, «δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί». Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε την θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα, τόνισε.

«Όταν πάμε στο Δ.Σ. θέλουμε θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βγαίνουν οι αριθμοί», επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε όμως ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία θα υπάρχει και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως ήταν επόμενο, ο κ. Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το πώς η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του Ταμείου, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχό του. Οι ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος και βασικός μέτοχος του Ταμείου, έχουμε εξαιρετική σχέση και αναμένουμε αυτή η σχέση να συνεχιστεί με τη διοίκηση του Τραμπ.

Μπαράζ φορολογικών αυξήσεων για το 2017 βλέπει η Κομισιόν

Αύξηση βαρών από όλες τις επιμέρους κατηγορίες φόρων, προβλέπει για το 2017 η Κομισιόν στους αναλυτικούς πίνακες για την Ελλάδα που δημοσιεύονται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών εκτιμήσεων. Mέσω της έκθεσης, η Κομισιόν έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μπαράζ φορολογικών αυξήσεων καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιβεβαιωθούν οι εισπρακτικοί στόχοι.

Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές, αναμένεται να αποδώσουν 30,5 δις. ευρώ το 2017 έναντι 29,6 δις. ευρώ το 2016 (ποσό επίσης αισθητά αυξημένο συγκριτικά με το 2015). Αύξηση προβλέπεται και για το 2018, από τα 30,5 στα 31,4 δις. ευρώ.
Οι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο, εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 16,4 δις. ευρώ το 2016, 17,1 δις. ευρώ το 2017 και 17,7 δις. ευρώ το 2018.
Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αποδώσουν 24,9 δις. ευρώ φέτος, 25,8 δις. ευρώ το 2017 και 26,2 δις. ευρώ το 2018.

Εκτός από την συνεχή αύξηση των φορολογικών βαρών σε απόλυτους αριθμούς, η Κομισιόν καταγράφει ρεκόρ φορολογικών βαρών για το 2016 και ως ποσοστό του ΑΕΠ: Το 37,6% που καταγράφεται ως εκτίμηση για το 2016, είναι το υψηλότερο ποσοστό που αποτυπώνεται στους πίνακες για την Ελλάδα από το μακρινό… 1995 όταν το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 28,3%. Ο λόγος για τον οποίο ανεβαίνει το ποσοστό τα τελευταία χρόνια είναι προφανής: πέφτει το ΑΕΠ αλλά με τις συνεχείς αυξήσεις των φορολογικών βαρών, αυξάνουν τα φορολογικά βάρη. Αποκαλυπτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία για τα φορολογικά βάρη ως ποσοστό του ΑΕΠ:

· 1995: 28,3%

· 2000: 33,4%

· 2005: 31,9%

· 2010: 32,0%

· 2015: 36,4%

· 2016: 37,6%

Σε απόλυτους αριθμούς, τα φορολογικά βάρη αναμένονται –συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών- να διαμορφωθούν στα 65,7 δις. ευρώ για το 2016, στα 67,9 δισ.. ευρώ για το 2017 και στα 69,6 δις. ευρώ για το 2018. Η αύξηση θα προέλθει κατά ένα μέρος από την εκτιμώμενη ανάπτυξη αλλά και κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και πάλι από τις αρχές του νέου έτους.

Πίσω στην κορυφή