cosmote books logo

Με μια ματιά..

Όλα στο τραπέζι- Η περιπέτεια της δεύτερης αξιολόγησης

Όλα στο τραπέζι- Η περιπέτεια της δεύτερης αξιολόγησης

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μέχρις ώρας, Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο είχαν μία επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό συμβιβασμού οφειλών σε Δημόσιο, Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και μία διαφωνία για τα εργασιακά- τα οποία είναι και το κύριο μενού.

Η κυβέρνηση θέλει ει δυνατόν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να μείνει επαρκής χρόνου να διεκδικήσει ότι σταθεί περισσότερο εφικτό για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00-13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών προέκυψε συμφωνία επί της αρχής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών», ενώ για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες, τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Σε ό,τι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς, όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων, και μολονότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων, που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Νωρίτερα, οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν στην υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διαφωνία για τα εργασιακά

Την πρώτη, διερευνητική συνάντηση με τους Θεσμούς για το θέμα των εργασιακών είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η απόσταση, πάντως, ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι ακόμη μεγάλη, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της σημερινής συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Από την πλευρά τους οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.

Συμφωνία επί της αρχής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών

Ζητήματα που αφορούν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, την αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων, το σχέδιο δράσης και το ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα , σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στη συνάντηση εξετάστηκαν:
Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα.
Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας των φόρων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

Επί της αρχής συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Τις βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Πίσω στην κορυφή