cosmote books logo

Πορτογαλικό μοντέλο με γιατρούς γειτονιάς σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Πορτογαλικό μοντέλο με γιατρούς γειτονιάς σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Η Πορτογαλία μπορεί να βιώνει ακόμα τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου και να της ζητούνται ακόμα και τώρα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα παρότι το εκεί «πείραμα» θεωρήθηκε επιτυχημένο, φαίνεται, ωστόσο, πως έχει κατορθώσει να διασώσει ελάχιστες κοινωνικές δομές, κυρίως στην Υγεία, και να εμπνέει την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή παρόμοιου μοντέλου.

Το Πορτογαλικό μοντέλο που, όπως αποκαλύπτει το Έθνος, μελετά το υπουργείο Υγεία περιλαμβάνει: Οικογενειακό γιατρό και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, που θα υλοποιηθεί από το 2017 αναλύει στο σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Το κόστος του εγχειρήματος, που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018).

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχθεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές – Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της Ελλάδας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Όπως εξηγεί στο Έθνος ο υπουργός Υγείας, το προσχέδιο νόμου για αυτή τη σημαντική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφισθεί μέσα στο έτος.

«Πρώτη μας μέριμνα είναι να υποστηρίξουμε, από άποψη στελέχωσης, εξοπλισμού και χρηματοδότησης, τις σημερινές δημόσιες δομές στην ύπαιθρο, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα που υπάρχει το μεγάλο έλλειμμα».

Εκτός από τις υπάρχουσες δομές, η λειτουργεία του νέου συστήματος θα βασιστεί σε αποκεντρωμένες ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες θα λέγονται Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο Ανδρέας Ξανθός εξηγεί το μοντέλο λειτουργίας τους: «Διασφαλίζουμε την καθολική πρόσβαση και την ισότιμη φροντίδα των πολιτών στο σύστημα Υγείας. Κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο, ανάλογα με πληθυσμιακές ή γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Η μονάδα έχει έχει τη λογική της οικογενειακής φροντίδας. Ο πυρήνας της είναι ο οικογενειακός γιατρός, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργεί. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα. Έχει ευθύνη για τον εμβολιασμό, τους προληπτικούς ελέγχους, τα περιοδικά «τσεκάπ», την αγωγή Υγείας, την παρακολούθηση χρονίων νοσημάτων και φυσικά την παραπομπή σε άλλα επίπεδα του συστήματος».

Οι νέες δομές, σύμφωνα με τα όσα λέει ο υπουργός Υγείας, φέρνουν ένα καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών, το οποίο είναι πρωτόγνωρο στο ελληνικό Δημόσιο. «Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις. Θα υπάρχουν υγειονομικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούνται,» καταλήγει.

Πηγή: Έθνος

Πίσω στην κορυφή