cosmote books logo

Χρέος και αξιολόγηση στον "φαύλο κύκλο" των Γερμανικών εκλογών

Χρέος και αξιολόγηση στον "φαύλο κύκλο" των Γερμανικών εκλογών

Εργασιακά, δημοσιονομικά και χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποτελούν τους τρεις φακέλους σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα οποία έγινε κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες. Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος.

Αυτή είναι η εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνηση και εμπεριέχει, όπως λένε ουδέτεροι παρατηρητές, σημαντική δόση αισιοδοξίας, καθώς στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η πορεία και ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από πολιτικές παραμέτρους. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει κάθε λόγο να καθυστερήσει την υλοποίησή της καθώς έχει ήδη συναρτήσει από αυτή την όποια συζήτηση για το θέμα του χρέους, πιέζοντας κάτι τέτοιο να τεθεί στο τραπέζι μετά το 2018. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε εξάλλου και ο ΚΛάους Ρένγκλινγκ που ανήκει στον κύκλο επιρροής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Κατά την ίδια κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ρεγκλινγκ και Ράις σημείωσε με νόημα: «δεν πέφτω από τα σύννεφα, ούτε για τη θέση του ESM, ούτε για το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο». Διέψευσε δε ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου προγράμματος με το Ταμείο.

«Συζητάμε όλοι μαζί», σημείωσε. «Κάποια στιγμή θα υπάρξει το δικό τους κείμενο, το λεγόμενο MEFP ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή γραμμή».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών σημείωναν ότι Κατά τη σημερινή ημέρα συζητήθηκαν θέματα χρηματοοικονομικά, του υπ. Δικαιοσύνης, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς και δημοσιονομικά.

Στα δημοσιονομικά η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 και την υπερκάλυψη των στόχων από τη μεριά των εσόδων, που δίνει μία καλύτερη βάση από ό,τι αναμενόταν για το 2017. Συζητήθηκε επίσης και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017.

Συνολικά, κατά τον πρώτο κύκλο, πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα περισσότερα θέματα της ατζέντας, ενώ στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά ζητήματα και στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Η παράμετρος των Γερμανικών εκλογών

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο η πορεία και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εσωτερικό πολιτικό κύκλο της Γερμανίας.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, το κυβερνών (μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες) Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει για τον υποψήφιο Καγκελάριο με τον οποίο θα κατέλθει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017. Η Μέρκελ θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια αλλά η δημοτικότητά της βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας κυρίως του προσφυγικού. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια, πιθανότερος υποψήφιος διάδοχός της θεωρείται ο 74χρονος Σόϊμπλε. Αλλά ακόμα και να κερδίσει τελικά η "σιδηρά κυρία" του Βερολίνου την εσωκομματική κούρσα (πείθοντας τους συμμάχους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και μερίδα του κόμματός της), χρειάζεται όσο τίποτε άλλο τον δημοφιλή στο κόμμα και σε συγκεκριμένες ισχυρές γερμανικές ομάδες επιρροής Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Αμφότεροι, όμως, δεν θα μπορούσαν προεκλογικά να εμφανιστούν ενώπιον της Βουλής ή στη γερμανική κοινή γνώμη διεκδικώντας ένα πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η "διαπαιδαγώγηση" της γερμανικής κοινής γνώμης, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει με άκρως υπονομευτικό τρόπο και ένα σημαντικό τμήμα της θεωρεί πως η διάσωση της ελληνικής οικονομίας έγινε από τις...τσέπες των Γερμανών.

Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατη οιαδήποτε "υποχώρηση" του Βερολίνου διότι ίσως αυτό να είχε σημαντικό εκλογικό αντίκτυπο. Το θέμα του ελληνικού χρέους, άλλωστε, είναι βέβαιο πως θα άνοιγε μια γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση καθώς παρόμοια προβλήματα έχουν και άλλες χώρες και θα έθετε σε αμφισβήτηση την εμμονική γερμανική πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με πληροφορίες από το thehuffingtonpsot.gr

http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/27/eidiseis-oikonomia-den-peftoyme-synnefa-thesi-esm-kyvernhtika-stelexi_n_12675880.html?utm_hp_ref=greece

Πίσω στην κορυφή